Wat zijn groene verpakkingen?

Bio Pack verkoopt verantwoord composteerbare producten. Wij bieden duurzame alternatieven voor milieu-onvriendelijke verpakkingen en disposables.

Enerzijds omvat Bio Pack producten die uitsluitend gemaakt zijn van hernieuwbare plantaardige grondstoffen die bovendien 100% composteerbaar zijn.

Anderzijds biedt Bio Pack ook herbruikbare producten aan, waaronder bekers en draagtassen, waarmee we het overbodige verbruik van wegwerpverpakkingen willen beperken.  

Door hun keuze voor composteerbare producten werken horeca & catering bedrijven actief mee aan een verandering in recyclage.

Wij krijgen veel vragen over compostering & de verwerking. Hier delen wij de meest gestelde vragen en antwoorden met jullie!

Wat zijn groene verpakkingen?
Bio Pack verpakkingen in een notendopBio Pack verpakkingen in een notendop

Wanneer is een wegwerpverpakking voor ons groen?

Eerst is er het soort materiaal: de grondstoffen van onze compostables zijn 100% hernieuwbare bronnen. Denk aan snelgroeiende planten zoals maïs, rietsuiker, aardappelen en palmbladeren. Uitgebreide informatie over de gebruikte grondstoffen kan je hier terugvinden.

Vervolgens is de verpakking ook composteerbaar. Hieronder kan je alle informatie hierover terugvinden.

Naast deze composteerbare verpakkingen bieden we ook herbruikbare verpakkingen voor zero waste en recycleerbare verpakkingen die gemaakt zijn van gerecycleerde materialen.

Wat betekent composteerbaar?

Heel kort samengevat betekent composteerbaar dat het materiaal kan worden afgebroken tot goede compost in minder dan 12 weken in een industriële composteringsinstallatie.

Composteren is het aërobe (met zuurstof) uit elkaar vallen van organische materialen door micro-organismen onder gecontroleerde omstandigheden. Micro-organismen zijn bijvoorbeeld bacteriën, schimmels en wormen. Composteren vermindert het volume en gewicht van de grondstoffen. Het transformeert de grondstoffen in een waardevolle bodemverbeteraar: compost.

Een verpakking is composteerbaar als ze voldoet aan de Europese composteringsnorm EN-13432. Dit zijn de 4 criteria waaraan moet worden voldaan:

 1. Minstens 90% van het product breekt af binnen 12 weken tot deeltjes van minder dan 2 mm.
 2. Binnen 6 maanden breekt het product af tot organische stoffen (CO² en mineralen).
 3. De toegestane maximumconcentraties voor zware metalen en fluor worden niet overschreden.
 4. Het toegevoegde product heeft geen schadelijke invloed op de kwaliteit van de compost.
plantplant

Onafhankelijke erkende certificatie-instellingen, zoals TÜV Austria en DIN Certco, voeren de certificatieprocedure van EN-13432 uit. Daarin worden basismaterialen, verschillende additieven en andere producteigenschappen geëvalueerd in een labo.

Beide logo’s geven aan dat de disposables overeenstemmend met EN-13432 gecomposteerd kunnen worden. Niet op alle gecertificeerde disposables staan de logo's specifiek vermeld. Soms is het bijvoorbeeld niet mogelijk om te printen op het materiaal.

Al onze producten zijn composteerbaar conform de norm EN-13432. Wil je van specifieke producten de certificaten opvragen, neem contact met ons op. Wij houden de certificering per product bij.

 

Biologisch afbreekbaar of composteerbaar?

De termen "biologisch afbreekbaar" en "composteerbaar" zorgen vaak voor verwarring.

Een biologisch afbreekbaar product kan worden afgebroken door micro-organismen, warmte en lucht, maar levert niet noodzakelijk kwalitatieve compost op. Er zijn dus géén garanties over of de compost van goede kwaliteit is én ook is de snelheid niet bepaald. Bij composteerbare verpakkingen is dat wel altijd het geval.

Vergeet dus de term “biologisch afbreekbaar”, het vertelt ons bovendien niets over binnen welke tijd dit kan (hout is biologisch afbreekbaar, maar een blokhut kan generaties lang blijven staan).

Composteerbaar betekent dat iets binnen 12 weken kan afbreken op een milieuvriendelijke wijze tot bruikbare en voedende compost in industriële compostering. De compost is gezond en kan gebruikt worden. Daarom zijn we trots dat alle Bio Pack producten 100% composteerbaar zijn.

ecompostecompost

De voordelen van compost & composteren: 

1. Verkleint afvalhoeveelheid (natuurlijke recyclagevorm)
2. Is een meststof
3. Verbetert de bodemstructuur: betere lucht- en waterhuishouding verbetert plantengroei
4. Zandgronden drogen minder vlug uit & zware gronden draineren het overtollige water beter
5. Vermindert bodemerosie
6. Maakt de bodem beter bewerkbaar
7. Brengt de zuurtegraad naar optimale waarde
8. Buffer voor temperatuurverschillen tussen dag en nacht
9. Verbetert de planten tegen parasieten en ziekten
10. Verbetert de smaak van groenten

Composteerbaar vs. thuis composteerbaar
compostcompost

Er zijn 2 mogelijke composteringsprocessen:

 1. Industriële compostering (in een compostinstallatie)
 2. Thuis compostering (bij je thuis in de composthoop of compostvat)

Het belangrijkste verschil tussen composteren in een industriële installatie en in een thuisomgeving is dat de temperaturen in industriële compostfaciliteiten veel hoger zijn en stabiel worden gehouden.

De temperatuur bij thuiscomposteeren is meestal lager en minder constant en wordt beïnvloed door meerdere andere factoren zoals weersomstandigheden. Onze Mater-Bi zakken (meer details hier) bijvoorbeeld zijn thuis composteerbaar.

De materialen op een rij:

Industrieel composteerbare materialen:  Suikerriet (met biolaminatie) - PLA - CPLA

Thuis composteerbare materialen:  Suikerriet - Palmblad - Hout, Karton & Cellulose (met PLA Coating) - Natureflex - Mater-bi

Wat zijn composteeromstandigheden?

Composteerbare verpakkingen moeten zich in de juiste omstandigheden bevinden om te kunnen composteren. Industriële compostering creëert de perfecte balans tussen microben, vocht en warmte, zodat composteerbare verpakkingen kunnen worden opgenomen in de compostering van voedselafval.

De omstandigheden thuis variëren afhankelijk van de vaardigheden van de bewoner, dus daar doen we geen uitspraken over, maar er zijn succesvolle proeven uitgevoerd met behulp van compostbakken.

 

De benodigdheden voor een goede compostering:

 1. Vochtigheid 
 2. Temperatuur
 3. Micro-organismen (bijvoorbeeld wormen)
 4. Samenstelling compost omgeving (een goeie mix)
 5. Grootte materialen (hoe kleiner hoe beter)
 6. Goeie beluchting van de compost omgeving
 7. Voldoende mengen

Een goeie mix is onontbeerlijk! 

Een gezonde composthoop hebben? Volg het MANGO-principe:

Mengen: meng bruin en groen materiaal door elkaar. Voeg af en toe lava of basaltmeel toe.

Afdekken: zorg voor een dak op de composthoop. Hierdoor blijft de warmte binnen en bevordert het proces. Jute zakken, plastic zeil of een oud tapijt volstaat om de hoop af te dekken.

Natmaken: om te testen of de composthoop genoeg vocht heeft, knijp een handvol compost materiaal uit. Komen er enkele druppels uit? Dat is goed, anders water toevoegen.

Grote composthoop: Kleine emmers afval zullen trager composteren dan een m³ composthoop. 

Omdraaien: na een tijd kan je alles door elkaar scheppen. Zorg ervoor dat wat eerst aan de buitenkant zat nu aan de binnenkant zit.

Voor een goede thuis compostering te kunnen doen, heb je als samenstelling een 50/50 mix van groene en bruine materialen nodig.

Het groene materiaal voegt stikstof & voedingsstoffen aan de mix toe en zorgt voor vochtigheid, het bruine materiaal voegt koolstof aan de mix toe en houdt de structuur van de compost stevig!

Groene compostmaterialen Bruine compostmaterialen
Fruitresten & -schillen Papier & karton
Groentenresten & loof Hooi & stro
Theezakjes & koffiedik Keukenpapier
Gazonmaaisel & onkruid Snoeihout

Nog wat tips!

- Kleiner maken: als je de materialen door de hakselaar kan halen zal de compostering sneller gaan
- Rakel af en toe de kartonnen bestanddelen op om de lucht door de compost te doen vloeien
- Hou gekookt voedsel en vlees uit de composthoop om ongewenste bezoekers te vermijden

bruin/groenbruin/groen
Waarom wegwerpverpakking?

Composteerbare wegwerpverpakkingen zijn ontworpen voor recyclage in een industriële compostinstallatie, waar deze voorzieningen bestaan.

Dit betekent dat je dan geen sortering meer hoeft te doen. Zowel de composteerbare beker, het dekseltje, het burgerdoosje, het mes en het servet kunnen perfect samen weggeworpen worden. En dit zonder etensresten te moeten verwijderen. Een extra pluspunt is dat wanneer de wegwerpverpakking en de etensresten samen in één vuilnisemmer zitten, deze ook netter blijft en dus gemakkelijker vervangen kan worden.

Composteren is niet áltijd de beste oplossing. Bio Pack zal bijvoorbeeld geen composteerbare waterflessen aanbieden, want PET heeft nu al een vergevorderde recyclage-infrastructuur. Dus voor waterflessen kiezen we voor het recycleerbaar materiaal r-PET, bovendien al gemaakt van gereclyeerde PET flessen.

Maar voor wegwerpverpakking met etensresten, die conventionele recyclage moeilijker maken, is composteren een logische oplossing.

Wat heeft het voor zin als ik de verpakkingen (nog) niet kan composteren?

De aarde heeft eindige grondstoffen. Disposables worden heel kort gebruikt, dus het is logisch om over te schakelen op hernieuwbare materialen die binnen het jaar teruggroeien. Conventionele kunststoffen worden beter gereserveerd voor toepassingen waar ze niet eenvoudig kunnen worden vervangen.

Veel mensen vinden het prettig om plantaardige materialen te gebruiken, wetende dat ze een eenvoudige manier zijn om koolstof te verminderen en hun bedrijf te helpen groen te worden.

Al onze gebruikte grondstoffen zijn CO2-neutraal, ongeacht of de producten uiteindelijk gefermenteerd, gecomposteerd of verbrand worden. En zelfs al worden ze in het slechtste geval verbrand, dan komen er geen schadelijke toxische gassen vrij bij de verbranding.

Maar hier is het opwindende deel. Toen de gebroeders Wright het vliegtuig uitvonden, waren er geen luchthavens. Kijk naar de luchtvaart nu. Door composteerbare producten te kiezen, kunnen food service bedrijven actief veranderingen in de Belgische recycling stimuleren. Hoe meer composteerbare producten in omloop, hoe sneller we de omschakeling kunnen maken.

Mogen deze disposables mee met het GFT?

Onze verpakkingen zijn er theorisch voor gemaakt om in GFT mee te worden gegeven. Helaas staat in België en Nederland de ophaal- en verwerkingsstructuur nog niet op poten om dit soort composteerbare verpakkingen te gaan verwerken.

Dus mogen onze composteerbare verpakkingen voorlopig niet mee in het GFT afval. Dus één pasklare oplossing voor volledig België of Nederland is er jammer genoeg nog niet.

Klik hier om op te zoeken welke verpakking op vandaag bij welke afvalstroom mag in België volgens je postcode. Helaas worden composteerbare verpakkingen nog volledig over het hoofd gezien in dit overzicht. 

Oplossing voor het voedselresten recyclage probleem?
verschilverschil

De combinatie van plastic en karton in foodservice verpakkingen zorgt voor enorme uitdagingen inzake recyclage.

Er blijven namelijk heel vaak etensresten in de gebruikte bekers, bordjes en andere verpakkingen nadat ze werden gebruikt. Het vermijden van deze voedselresten is (jammer genoeg) praktisch onvermijdelijk. Deze achterblijvende voedselresten maken de recyclage van de conventionele disposables & verpakkingen erg moeilijk. Dus het resultaat is vaak dat deze verpakkingen met voedselresten worden verbrand of gestort.

Voor deze disposables, bestemd voor het serveren van voedsel, is het logisch om materialen te gebruiken die samen met voedsel kunnen worden gerecycleerd. Met composteerbare disposables is voedsel geen besmetting. De voedselresten zijn zelfs een essentieel ingrediënt in het composteerproces. Dus zo bieden composteerbare disposables een mooie oplossing.

Wat leren we hier uit? Dat in werkelijkheid karton + plastic + voedsel moeilijk kan worden gerecycleerd. 

Hoe zit het met zwerfvuil en zeevervuiling?

Recent is er veel media-aandacht voor onze vervuilde zee en de zwerfvuilproblematiek. Wij delen de bekommernis van de publieke opinie over de zeevervuiling. De ernst, valkuilen en gevaren zijn nu heel duidelijk blootgelegd en iedereen zoekt nu naar oplossingen. We zijn erg blij dat duurzaamheid eindelijk een voortrekkersrol begint te spelen in het publieke debat.

Onze composteerbare verpakkingen zijn gemaakt om conventionele verpakkingen op basis van aardolie te gaan vervangen in een foodservice omgeving.

Een composteerbare verpakking is geen pasklare oplossing voor zwerfvuil en vervuiling van de zee. Succesvolle compostering vereist warmte, zuurstof, microben en vocht. Deze perfecte omstandigheden worden gecreëerd bij industriële composteerinstallaties.

De zee omgeving is echter heel verschillend en biedt niet de juiste omstandigheden om composteerbare verpakkingen kapot te maken. We zijn tegen afval in elke omgeving, op het land of in de zee. Maar composteerbare verpakkingen lossen het probleem van de vervuiling van de zee niet zomaar meteen op.

Composteerbare verpakkingen mogen niet zomaar op straat of in de natuur worden gedumpt! Het is "minder erg" dan een plastic verpakking, maar niet de bedoeling.

 1. Alle afval moet op de juiste manier worden verwijderd en verzameld: maak geen zwerfvuil!
 2. Composteerbare verpakkingen zullen niet zomaar gaan afbreken in een zee omgeving of op straat.
 3. Bio Pack biedt een zeer breed gamma composteerbaar oplossingen, ideaal voor in (foodservice) omgevingen met beheerde afvalstromen.
compostcompost

Composteerbare disposables moeten dus op dezelfde manier worden aangepakt als alle take away wegwerpverpakkingen. Dus de vraag is: hoe vang je het op nadat het de deur uitgaat?

De juiste vuilbak infrastructuur is nodig, en die moet correct worden gebruikt. Dat betekent dat duidelijke berichten en consumenten voorlichting van vitaal belang zijn om ervoor te zorgen dat wat is verzameld, goed genoeg is om te worden gerecycleerd.

Precies dezelfde uitdagingen (vuilbakinfrastructuur + gedrag van de consument) zijn van toepassing op alle recycling - of het nu om plastic bekers, plastic flessen, composteerbare of disposable verpakking gaat. Composteerbare verpakkingen zijn niet de vijand. We vechten dezelfde uitdagingen aan, met hetzelfde doel: beter recycleren. 

  

Waar zijn onze producten van gemaakt?
schemaschema

Bio Pack verkoopt wegwerpverpakking op basis van planten, niet op basis van plastic. Na gebruik zijn ze ontworpen voor industriële compostering met voedselafval. Bio Pack vervangt dus conventioneel plastic door verschillende plantaardige materialen. PLA is bijvoorbeeld een composteerbaar materiaal gemaakt van planten. PLA vervangt het plastic in een koffiebeker, en het is het heldere materiaal in onze bekers voor koude dranken en veel van onze take-away salade bakjes.

Onze deksels voor koffiebekers en bestek zijn gemaakt van een hittebestendige variant van PLA. Gerecycleerd suikerriet is een ander praktisch materiaal dat we gebruiken voor onze borden en kommen. Het is bekend als bagasse (pulp van suikerriet), en werkt enorm goed, het houdt de warmte binnen maar houdt geen condens vast. Bovendien is het hernieuwbaar, want het is een gerecycleerd bijproduct van de suikerindustrie.

Meer informatie over onze materialen kan je terugvinden op onze materiaalinfo pagina.

 

 

Werken deze plantaardige producten dan even goed als plastic?

Absoluut. Vroeger waren er beperkingen, maar nu veel minder. De horeca kan erop vertrouwen dat hun op planten gebaseerde disposables perfect zullen functioneren. Voor de meeste toepassingen kunnen we een groen alternatief aanbieden.

Bio Pack werkt enkel samen met leveranciers die beschikken over uitgebreide certificaten.  

  

Hoe snel breken de disposables af na aankoop?

Dit is een vraag die zeer regelmatig terugkomt en waar we jullie gemakkelijk in kunnen gaan geruststellen. Er zijn verschillende factoren nodig om de verpakkingen te laten composteren: vochtigheid, temperatuur, micro-organismen, samenstelling, grootte materialen, beluchting,... Voor meer details verwijzen we graag naar de composteeromstandigheden in vraag 4. 

Bepaalde producten zoals zakken van Mater-Bi gaan sneller beginnen composteren (in een warme, vochtige ruimte bijvoorbeeld) dan zeg maar een CPLA vork. 

Maar de verpakkingen kunnen lang bewaard worden mits de juiste bewaaromstandigheden, namelijk best bewaren op:
•    In de originele verpakking
•    Op een droge plaats
•    Op kamer temperatuur (15 – 25°C)
•    Uit het zonlicht en stof
•    Ver van zuren en zouten
•    Niet meteen op de grond of tegen de muren plaatsen

composteerbare zakcomposteerbare zak
Kan Bio Pack mij helpen bij het vinden van composteeroplossingen?

Wil je jouw gebruikte disposables effectief gaan composteren? Neem contact op met ons experten om de beste oplossing voor je bedrijf te helpen vinden. Momenteel is er nog géén eenduidige verwerking en beleid van compostering in België of Nederland.

We bieden klanten ondersteuning op weg naar afvalvermindering. Indien je graag nog meer informatie wenst, aarzel niet ons te contacteren: info@biopack.be of bel op +32 59 50 90 59.