Hoe maak je jouw restaurant meer eco-friendly?
enkele tips op een rijtje

De horecasector heeft een grote ecologische voetafdruk. Van broeikasgassen die vrijkomen bij veeteelt en het water dat wordt verbruikt in de voedselvoorzieningsketen tot het afval en de mogelijke verspilling. Welke impact heeft jouw restaurant op het milieu? Hoe je jouw restaurant eco-friendly kan maken, lees je hier!

Bespaar tijd met deze ecologische verpakkingen

Door de juiste verpakkingen bespaar je heel wat tijd én geld. Wist je dat je met ecologische verpakkingen een echt WOW-gevoel kunt creëren? Laat je klanten genieten van een gezellige, warme en gepersonaliseerde tafel.

Scoor met een persoonlijk gedekte tafel
Laat je gasten binnen in je restaurant zien waar ze zich bevinden. Een bedrukte bavet zorgt voor sfeer en leuke instagram content! Gepersonaliseerde servetten en bestekpochetten maken de tafel volledig af. Laat je merk stralen, ook op tafel!

Geen personeel genoeg voor de afwas?

Denk dan aan een ecologisch alternatief om het werk te verlichten. Broodzakjes - al dan niet met je logo -, papieren wegwerp potjes voor de sauzen, papieren rietjes of servetten.

Dek de tafel met kwalitatieve point 2 point servetten met linnen feeling. Enkele pluspunten: ze zijn superzacht, je kan ze bedrukken met je eigen logo én ze zijn snel leverbaar.

Laat je restjes niet verloren gaan

Geef je klanten een leuke doggybag mee of bewaar restjes in je koelkast voor de volgende shift. Bij ons kan je terecht voor tal van handige disposables voor in de keuken: plastic soeppotten, vacuümzakken, vershoudfolie en zoveel meer!

Transparante vuilniszakken

Sinds 1 januari moeten bedrijven verplicht overschakelen op transparante zakken voor restafval. Zo kunnen de inzamelaars makkelijk en snel controleren op sorteerfouten. Lees de details na op de website van OVAM Vlaanderen. De zakken zijn verkrijgbaar in de capaciteiten 120 of 240 liter. Deze transparante plastic vuilniszakken voldoen ook aan de strengere VLAREMA-wetgeving. Ze bestaan namelijk uit 100% gerecycleerd materiaal.

Vermijd wegwerp plastic

Wegwerp voorwerpen en verpakkingen zijn moeilijk te vermijden. Maar plastic kunnen we wel vermijden! Vervang plastic disposables door disposables in andere materialen.
De Single Use Plastic (SUP) wetgeving die op 3 juli 2021 inging, verhindert ook het gebruik van plastic disposables. Hoog tijd dus om wegwerp plastic te vervangen! Dat kan bijvoorbeeld door (herbruikbaar) CPLA bestek, bamboe rietjes en herbruikbare rietjes.
Voor het produceren van composteerbare verpakkingen is er minder CO2 nodig. Er komt minder afval op de vuilnisbelt en de compost voorziet de bodem van de nodige grondstoffen. Kraft en suikerriet verpakkingen zijn goede composteerbare alternatieven voor plastic.

De Kastart is een horecazaak in Gent die gekend is voor haar spaghetti Kastart. Elke dag opnieuw wordt onze saus vers bereid in onze eigen keukens. En dit in steeds groter wordende hoeveelheden. Daar zijn we toch een beetje trots op!

Wat kan je nog meer doen?

Ingrediënten

De broeikasgassen die vrijkomen bij veeteelt en het water dat ervoor gebruikt wordt, hebben een grote invloed op de ecologische voetafdruk van jouw restaurant. Er is een groot verschil tussen verschillende ingrediënten. Door voedsel met grote negatieve impact op het milieu te vermijden kan je al snel een groot verschil maken!

Koop seizoensgebonden
Seizoensgroenten en -fruit zijn groenten en fruitsoorten die een bepaalde periode in de regio kunnen groeien zonder verwarmde ruimtes te moeten gebruiken. Fruit en groenten in het seizoen hebben een lagere ecologische voetafdruk. Er zijn geen verwarmde serres nodig en dat betekent minder CO2.

Meer plantaardige ingrediënten
Van alle voeding hebben plantaardige ingrediënten de laagste impact op het milieu. Voor plantaardige voeding is er minder waterverbruik en minder landgebruik nodig. Ze hebben ook een lagere uitstoot van broeikasgassen. Serveer minder vlees en geef groenten, noten en ander plantaardig lekkers de hoofdrol op je bord. Doe mee aan Meatless Mondays of zet plantaardige gerechten eens in de kijker!

Afval en verspilling

De restaurantsector creëert veel afval. Denk maar aan Plastic verpakkingen voor take-away, voedsel dat wordt weggesmeten, …

Voorraadbeheersysteem tegen voedselverspilling
Er wordt wereldwijd enorm veel voedsel weggegooid. Veel restaurants doen nog geen voorspellingen in hun inkoopproces. Waardoor er vaak teveel voedsel wordt aangekocht dat moet worden weggegooid. Met een voorraadbeheersysteem kan je voorkomen dat je teveel voedsel aankoopt. Dat is goed tegen voedselverspilling en voor je portefeuille!

Recycleer en verminder de afvalberg
Goed recycleren zorgt ervoor dat er minder afval op de afvalberg komt. Recycleerbare verpakkingen, zoals papier & karton, krijgen een tweede leven en belanden dus niet op de vuilnisbelt. Investeer in recycleerbare verpakkingen en in aparte vuilniszakken.

Gooi voedselresten ook niet bij het restafval, maar bij GFT. Dat zorgt ervoor dat ze omgezet worden in compost. Meer GFT-afval is trouwens goed voor jouw portemonnee. Want GFT kost je veel minder dan restafval!

Energieverbruik

Voedselbereiding vraagt veel energie. Restaurants verbruiken zo’n vijf keer meer energie dan retailers.

Energiezuinige aparatuur
Probeer je energieverbruik te verminderen door energiezuinige apparatuur aan te kopen. Je hoeft niet meteen heel je keuken om te bouwen. Maar wanneer je een nieuw apparaat koopt, kijk dan zeker eens naar de energielabels. Dat kan je in de toekomst geld besparen op de energiefactuur!

Groene energie
Groene energie wordt op een duurzame manier opgewekt. Er worden dus geen fossiele brandstoffen gebruikt. Zo ontstaat er bij de productie van groene energie dus geen kernafval en komt er geen CO2 vrij. En dat is beter voor het milieu!

Transport

Transport
Zo’n 11% van voedsel gerelateerde broeikasgassen zijn afkomstig van transport. Dit komt door de grote afstanden die voedsel aflegt voor het op ons bord komt. Daarbij wordt er veel brandstof verbruikt en worden er schadelijke stoffen uitgestoten.

Koop lokaal
Door lokaal te kopen hoeven producten geen duizenden kilometers af te leggen. Zo kan je makkelijk de broeikasgassenuitstoot van jouw restaurant verminderen. En je steunt daarbij de lokale economie!

Nood aan advies?
Wij helpen je graag