Duurzaam verzenden: 5 tips
Doe je zo!

Duurzaam verzenden? 

Duurzamer verzenden is niet per se moeilijker en hoeft niet duurder te zijn. Het is vaak gewoon even schakelen. Wil je als e-commerce bedrijf graag duurzaam verzenden? Dan zetten wij de mogelijkheden even voor je op een rijtje!

Verzendingen kunnen een grote ecologische voetafdruk hebben. Vooral het transport en het verpakkingsmateriaal spelen hier een grote rol. Wil je duurzamer verzenden? Probeer dan de CO₂ uitstoot en het verpakkingsmateriaal te beperken!

CO₂ neutraal verzenden

Beperk uitstoot. Je kan niet verzenden zonder CO₂ uitstoot. Dat is zeker. Wat je wel kan doen, is de CO₂ uitstoot proberen te beperken. Hoe meer er online gekocht wordt, hoe beter thuisbezorging wordt voor het milieu. Er wordt minder CO₂ uitgestoten bij bezorging dan wanneer mensen elk individueel een winkel moeten bezoeken.

Probeer steeds voor een bezorgoptie te kiezen die weinig uitstoot. Laat mensen als het mogelijk is weten wanneer het pakje precies toekomt, zodat ze thuis zijn wanneer het komt. Je kan ze ook laten aanduiden dat een pakje bij de buren mag afgezet worden indien ze zelf niet thuis zijn. Zo zorg je voor minder uitstoot!

Ter compensatie van de CO₂ die jouw verzendingen uitstoot kan je investeren in de aanplanting van bomen. Bomen kunnen die CO₂ weer uit de lucht halen. Als je alle CO₂ uitstoot compenseert, kan je jezelf zelfs CO₂ neutraal noemen! Je kan standaard jouw CO₂ uitstoot zelf compenseren of je kan de keuze aan de klant laten. Geef ze de optie om bij de verzendkosten wel of niet extra te betalen voor CO₂ compensatie.

Verpakking op maat?
Wij helpen je graag

1. Beperk verpakkingsmateriaal. Kies de gepaste verzendverpakking

Er wordt heel vaak verzonden met teveel verpakkingsmateriaal. Vooral te grote postdozen zorgen voor een grotere impact op het milieu. Deze nemen meer plaats in tijdens transport en vragen om meer opvulmateriaal.

  • Beschik over dozen in verschillende formaten.
    Kies steeds verzendozen die het best passen bij de artikelen die je wilt verzenden. Hoe kleiner hoe beter!
  • Steek geen doos in een doos. De doos van het artikel kan zelf als verzenddoos dienen.
  • Kies indien mogelijk voor verzendenveloppen of verzendzakken.

2. Ga voor een doos op maat 

Een op maat gemaakte doos zorgt ervoor dat de ruimte binnenin optimaal wordt benut, waardoor er weinig "verloren" ruimte is en er geen of minder opvulmateriaal nodig is. Dit resulteert in minder afval en een lager gewicht, wat leidt tot minder transportemissies en een kleinere ecologische voetafdruk.

3. Ken jij onze papier packaging lists al? 

Geen plastic afval meer met onze milieuvriendelijke packing lists: documenten- & pakbonhoezen van papier!
Onze duurzame packing lists zijn ideaal voor gebruik als verzendhoes, hoes voor begeleidende documenten als facturen of pakbonnen. De 100% recycleerbare pakbonhoezen bestaan uit een transparante laag bovenpapier en een volledige met een speciale lijm gecoat onder papier. De gebruikte sticker zorgt voor een goede hechting op dozen van golfkarton en maakt het gebruik eenvoudig. Daarnaast is de sticker ook bijzonder milieuvriendelijk en vrij van caseïne. Ideaal is dat deze packing lists, samen met onze papieren kleefband en de gebruikte kartonnen doos, volledig met het oud papier worden verwijderd.

4. Gebruik papieren tape

Gebruik papieren tape om jouw postdozen toe te plakken. Deze kan je gewoon mee recycleren met de doos. Je kan ze ook laten bedrukken met jouw logo om je zichtbaarheid te verhogen!

5. Ecologisch opvulmateriaal

Kies voor composteerbaar of recycleerbaar opvulmateriaal. Ecologische opties zijn:

  • Houtwol
  • Composteerbare opvulchips
  • Sizzle papier
  • Kraftpapier

Ontdek ons gamma verzendverpakkingen