Aanleveren bestanden

Hoe lever ik een correct bestand aan?
Ontdek het hier

Waar hou ik rekening mee? 

Aanleveren bestanden

  • Alle bestanden die aangeleverd worden moeten gevectoriseerd zijn. 
  • Ingesloten kleuren zijn Pantonekleuren (PMS kleuren) indien van toepassing. 
  • Het ontwerp mag enkel opgemaakt worden in de technische tekening die aangeleverd wordt.
  • Lever je bestand aan als PDF, .ai of .eps.
  • Opmaak is steeds op schaal 1:1.
  • Alle tekst moet in omtrekken of lettercontouren staan.
  • Plaats geen objecten buiten het afloopgebied.

Technische tekening

Wij kunnen alle technische tekeningen aanleveren van de te bedrukken producten. Hieronder vindt u een voorbeeld van hoe zo'n tekening er uit ziet. Wij kunnen uw ontwerp ook op de werktekening plaatsen indien u ons het gevectoriseerde bestand kunt bezorgen.

Heb je nog geen logo of beschik je niet over een logo in het juiste formaat? Geen nood, onze designers helpen je hier graag mee. We kunnen zelfs je logo ontwerpen voor je! Contacteer één van onze verpakkingscoaches en ze bezorgen je een inschatting van de kostprijs van het ontwerp.

Levertermijn

De levertermijn is afhankelijk per product, je kan deze terug vinden op de productpagina.
De levertermijn begint te lopen na goedkeuring van het ontwerp.

Een vectorbestand
Wat is dat?

Je kent het wel. Je hebt een prachtig logo ontworpen dat je heel graag wil laten drukken op al jouw verpakkingen. Een betere marketing bestaat immers niet! Maar dan wordt er plots gevraagd om een gevectoriseerd bestand aan te leveren. Je valt compleet uit de lucht (het klinkt warempel als een of andere enge ziekte) en je stuurt dan maar alle bestanden door die je hebt in de hoop dat er een vectorbestand tussen zit. Gevectoriseerd hoeft geen synoniem te zijn voor getraumatiseerd! Wij vatten het even duidelijk voor je samen.

Een vectorbestand is een grafische afbeelding die oneindig vergroot kan worden zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Een pixelbestand daarentegen zal wazig worden wanneer het wordt vergroot.

Wat is een vectorbestand nu precies?
Een vectorbestand is opgebouwd uit vectoren. Dit zijn paden die gedefinieerd worden door een begin- en eindpunt. Daartussen bevinden zich nog andere punten waardoor ze zich met elkaar verbinden tot lijnen. Vectoriële afbeeldingen worden dan ook wel eens lijntekeningen genoemd. Wanneer een vectorbestand wordt vergroot dan wordt de afstand tussen deze paden opnieuw berekend en in de juiste verhouding aangepast. Op deze manier kan een vectorbestand dus oneindig vergroot worden met behoud van de kwaliteit van de afbeelding.

Waar zit het verschil met een pixelbestand?
Een pixelbestand is een rasterafbeelding die door de computer wordt opgeslagen in pixels. Bij het openen van het bestand wordt pixel per pixel ingeladen, zoals een foto.

Pixelbestanden zijn afhankelijk van de resolutie: hoe hoger de resolutie, hoe scherper de afbeelding zal zijn. Maar een pixelbestand zal dus wazig worden wanneer het wordt vergroot.

Onderstaande afbeeldingen tonen duidelijk het verschil tussen beide types bestanden:
een vectorbestand (.eps/.svg/.ai/.pdf) en een pixelbestand (.jpg/.png/.tiff/.psd).

Waarom zijn vectorbestanden zo gegeerd?
Vectorbestanden hebben enkele belangrijke voordelen. We zetten ze even op een rijtje:

Haarscherp, vederlicht en pijlsnel
Bij vectorbestanden is resolutie niet van toepassing. Dit type bestand beschikt als het ware altijd over de beste resolutie, hoe groot of hoe klein ook. Lettertypes bijvoorbeeld zijn dan ook altijd vectorieel.

Een vectorbestand neemt, hoe groot de afmeting ook is, minder geheugen en bestandsgrootte in beslag dan een pixelbestand. Je bespaart dus niet alleen veel schijfruimte, maar je kan het dus ook veel makkelijker via e-mail doorsturen. Het bestand zal bovendien ook sneller openen.

Gebruiksvriendelijk én noodzakelijk
Aanpassingen, zoals het veranderen van een kleur, het langer maken van een lijntje of het corrigeren van een kromming, zijn in een vectorbestand veel makkelijker aan te brengen dan in een pixelbestand dat je moet gaan “photoshoppen”.

Bij specifieke druktechnieken met kleurscheidingen (zoals zeefdruk, Pantone drukwerk,…) is een vectorieel bestand zelfs altijd essentieel om zo de kleurscheidingen te kunnen definiëren voor de drukmachines.

Wanneer is een bestand vectorieel?
Is het bestandstype JPG, PNG, GIF, TIFF, BMP of PSD? Dan kan je er zeker van zijn dat het geen vectorbestand is. Is het bestandstype echter PDF, AI, of EPS of SVG? Dan is de kans erg groot dat je bestand vectorieel is! Je kan dit even checken door het bestand te openen in het opmaakprogramma en sterk in te zoomen. Wil je helemaal zeker zijn? Stuur het bestand gerust naar ons door, dan bekijken wij dit voor jou!

Hoe maak je een vectorbestand aan?
De bekendste software pakketten om vectorbestanden te tekenen zijn Adobe Illustrator en CorelDRAW. Beide zijn echter betalend. Een gratis alternatief is Inkscape.

Veelvoorkomende bestandsformaten zijn EPS (Encapsulated PostScript), dit kan door quasi elk grafisch programma worden geopend en bewerkt, AI (Adobe Illustrator) en CDR (CorelDRAW). Maar een vectorbestand kan je ook gewoon als PDF opslaan.

Wie maakt een vectorbestand aan?
Dat kan je dus perfect zelf! Je kan het ook altijd vragen aan een grafisch vormgever of vraag hulp van onze designer. 


CMYK en Pantone kleuren
Wat is het verschil?

Kleurrijke logo’s, inspirerend reclamedrukwerk en in het oog springende, gepersonaliseerde draagtassen en verpakkingen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld.
Maar waar komen al die kleuren vandaan en wat is precies het verschil tussen CMYK en Pantone kleuren? We zetten het even zwart op wit voor jou.

CMYK kleurmodel

CMYK staat voor de kleuren cyaan, magenta en yellow. Door deze kleuren met elkaar te mengen, ontstaat echter geen zwart, hooguit donkerbruin. Daarom werd ook de kleur zwart (key) toegevoegd.

Met deze vier basiskleuren kan je bijna elke mogelijke kleur maken door ze in bepaalde doseringen over elkaar te drukken waardoor ongeveer 16 miljoen kleurvarianten bekomen kunnen worden. CMYK is een zogeheten ‘subtractieve kleurmenging’: je gaat uit van wit licht en houdt de gewenste kleur over door er een paar andere aan te onttrekken.

CMYK vindt zijn toepassing in print- en drukwerk. Je kent het ongetwijfeld uit je kleurenprinter, de vier potjes inkt waarmee de printer elke gewenste opdruk maakt. CMYK wordt dan ook wel eens quadri-drukwerk of full colour genoemd.

Pantone, een waaier aan kleuren

PMS staat voor Pantone Matching System. In dit systeem heeft elke kleur een eigen unieke code. Elke drukker kent deze kleurcodes en zo wordt gegarandeerd dat het drukwerk er overal ter wereld exact hetzelfde uitziet. Hierdoor zijn Pantone kleuren uitermate geschikt voor bedrijfslogo’s en huisstijlen.

Door een bepaalde hoeveelheid van één pigment te combineren met een bepaalde hoeveelheid van één ander pigment, ontstaat één specifieke Pantone kleur. In tegenstelling tot CMYK, is mengen dus niet nodig in het Pantone kleurensysteem. Op dit moment beschrijft het Pantone Matching System reeds meer dan 1500 kleuren en daar worden regelmatig nog nieuwe kleuren aan toegevoegd.

 

Kies je dus voor CMYK of voor Pantone kleuren? 

Wanneer je meer dan vier verschillende kleuren wil gebruiken, kies je voor CMYK. Een ontwerp dat heel veel kleuren bevat, zoals kleurenfoto’s, zal dus altijd in CMYK of full colour worden gedrukt.

Pantone kleuren zijn vooraf vastgestelde kleuren. Ze moeten voldoen aan een standaard en zullen dus nooit afwijken. Pantone kleuren zijn geschikt voor je drukwerk, wanneer je één tot vier verschillende kleuren in je ontwerp gebruikt. 

Hoe ziet een werktekening er uit?

Eventueel kunnen jij of je grafist ook zelf het artwork op de werktekening plaatsen.
Je kan deze steeds opvragen bij onze verpakkingscoaches. 

Deze werktekening zal je ook ontvangen ter goedkeuring van het artwork, zo kan je nakijken of alles correct staat en je goed voor druk vrijgeven.