Onze materialenwijzer
Gebruikte materialen

Hieronder vind je een overzicht van de materialen waaruit onze verpakkingen gemaakt zijn. Klik op het materiaal dat je interesseert en kom alle eigenschappen te weten.

Ontdek onze groene bio materialen die plantaardig en composteerbaar zijn of die gemaakt zijn uit gerecycleerde grondstoffen. Ook de eigenschappen van de klassieke standaard materialen voor onze verpakkingen vind je in deze materialenwijzer.

Groene Materialen

Standaard Materialen

Meer info over groene materialen

Palmblad

Ons esthetisch en kwalitatief palmblad materiaal is hét voorbeeld van hoe mensen kunnen leven van de natuur en er verantwoord mee omgaan.  
Onze palmblad disposables zijn gemaakt van bladeren van de "Areca" palm, waarvan er in India honderden miljoenen groeien. Deze unieke boom produceert voortdurend bladeren tijdens zijn groeiperiode. Het is een boom van wel 25 meter hoog en het fruit (betelnoot) wordt geoogst en gebruikt. De bladeren kunnen tot 2 meter worden en vallen wel 4 à 7 keer per jaar van de boom. Tot nu toe werden deze bladeren als nutteloos restproduct beschouwd en opgebrand.
Enkel nadat de bladeren van de betel palm opdrogen en zelf op de grond vallen worden ze verzameld en omgetoverd in de stijlvolle disposables. Een stijlvol blad uit het boek van de natuur!

De voordelen van palmblad in een notendop:

  •  Eco-friendly materiaal
  • Van restproduct tot grondstof
  • Fair-trade productie direct bij de bron
  • Natuurlijk en vrij van chemicaliën 
  • 100% composteerbaar
  • Voedselveilig en olie- & waterbestendig
  • Veilig in oven (tot 220°C) & magnetron (tot 3 minuten)

Suikerriet Bagasse

Onze drang naar zoetigheid heeft een positief neveneffect: de extractie van suiker uit suikerriet zorgt namelijk voor grote hoeveelheden restvezels, ook wel suikerriet bagasse genoemd.

Suikerriet heeft de toekomst als één van de economisch belangrijkste planten in de wereld. Het wordt geteeld in Brazilië, China en India en er komen steeds meer plantages bij in Afrika en Thailand. Suikerriet is een sterk gewas, kan wel wat droogte verdragen en biedt hevig weerstand tegen ziektes. Na het oogsten (minstens 3 keer per jaar) wordt de stengel vlak boven de grond afgesneden. De plant groeit vervolgens weer door en moet pas na 10 jaar vervangen worden. Deze manier van oogsten is dus zelf ook milieuvriendelijk en duurzaam.  
Het geoogste suikerriet wordt in een suikerfabriek verwerkt door het sap er uit te persen. De overblijvende stengelresten, bagasse, werden historisch gezien gewoon op het veld verbrand en dit veroorzaakte daardoor vervuiling.

Deze biomassa recupereren we nu om onze  stijlvolle suikerriet borden, bakjes en kommen te vervaardigen. Suikerriet disposables bieden we aan in 2 kleuren: wit en bruin (ongebleekt). Producten gemaakt van suikerriet zijn licht, maar zeer robuust en zijn geschikt voor koude en warme gerechten. Ons suikerriet tafelgerei kan bovendien worden gebruikt in zowel de diepvries, microgolfoven & gewone oven.

Een optionele biolaminatie, die we in ons gamma sealbare menuboxen gebruiken, zorgt voor een nog effectievere vet- en waterbarrière. Dit maakt het tevens mogelijk om kant-en-klare gerechten voor enkele dagen te verpakken in onze suikerriet menuschalen.

De grootste voordelen van suikerriet disposables op een rij:

  • Gemaakt van een reststroom van suikerrietproductie

  • 100% composteerbaar (EN-13432 gecertificeerd)

  • Zeer sterk, stapelbaar

  • Brede temperatuursbestendigheid:
       o Diepvries -25°C
       o Oven 220°C voor 30 min.
       o Microgolfoven 800W voor 10 min.

Zonder een industriële composteringsinstallatie te moeten gebruiken, kunnen bagasse disposables binnen 90 dagen biologisch afgebroken worden op een composthoop. Afhankelijk van de composteringscondities, zoals temperatuur, vochtigheidsgraad en de grootte, composteren ze meestal nog sneller.


PLA - Melkzuur als alternatief voor petroleum

Melkzuur klinkt niet alleen smakelijker dan petroleum, het is bovendien beter voor de natuur. PLA staat voor polylactic acid of polymelkzuur en is bio-plastic gemaakt van melkzuur. Het is 100% natuurlijk en bijgevolg hét ideale alternatief voor polyethylenen afkomstig van minerale olie.

Het melkzuur dat gebruikt wordt voor de productie wordt gewonnen uit de fermentatie van koolhydraten. Het zetmeel is bijvoorbeeld afkomstig van hernieuwbare en organische bronnen zoals maïs, maniok en suikerriet. Omdat er enkel voor menselijke consumptie afgekeurde oogsten worden gebruikt vormt PLA geen concurrentie voor de voedselketen. In de nabije toekomst zal het mogelijk zijn om PLA te produceren uit zetmelen volledig afkomstig uit natuurlijk restmateriaal.

PLA is transparant, stevig en onbreekbaar. PLA kan in bijna elke vorm gegoten worden en kan ook gebruikt worden als folie. Ze zijn bovendien lichter dan vergelijkbare producten gemaakt uit klassieke grondstoffen.
PLA lijkt heel erg op gewoon plastic, maar is gevoeliger voor warmte, wat het composteringsproces versnelt. Disposables gemaakt van PLA zijn dan ook geschikt voor koude toepassingen tot 40°C.
Deze producten werden getest en gecertificeerd volgens de Europese norm EN 13432. Dit betekent dat ze binnen 12 weken in een industriële composteringsinstallatie tot kwalitatieve compost kunnen worden omgezet.

De grootste voordelen van PLA op een rij:

  • Gemaakt van een plantaardige grondstoffen

  • 100% composteerbaar (EN 13432 gecertificeerd)

  • Transparant & glanzend

  • Geschikt voor koude drank & voeding (tot ongeveer 40°C)


CPLA - De voordelen van PLA uitgekristalliseerd

Soms kan een perfect product worden omgezet naar een nóg perfecter product door het (letterlijk) verder uitkristalliseren van de voordelen. Dit is het geval met polylactic acid (PLA), wat de grondstof is voor CPLA (crystallised polylactic acid).

PLA disposables bestaan volledig uit snelgroeiende grondstoffen. PLA heeft slechts één nadeel: het is niet bestand tegen hoge temperaturen. Een speciale procedure zet PLA om naar CPLA. De grondstof kristalliseert, de kleur wordt melkachtig en het materiaal wordt stijf en warmtebestendig tot 85°C.

CPLA producten van Bio Pack worden gemaakt uit pure PLA, er worden geen gemengde samenstellingen gebruikt. Met andere woorden, het is een volkomen puur natuurlijk product.

De grootste voordelen van CPLA op een rij:

  • Gemaakt van een plantaardige grondstoffen

  • 100% composteerbaar (EN 13432 gecertificeerd)

  • Heel stevig materiaal

  • Warmtebestendig tot 85°C


Papier & karton, cellulose & hout

Veel van ons karton, papier & cellulose is afkomstig uit FSC® bossen. Dit certificaat garandeert dus dat de bossen duurzaam worden beheerd. Cellulose is de grondstof die gebruikt wordt voor het gamma van kartonnen producten. Een extra PLA laag, zoals gebruikt in onze kartonnen bekers, maakt de producten ook warmte- en vochtbestendig. Ze zijn bedrukbaar en beschikbaar in verschillende afmetingen voor een brede waaier aan doeleinden. 

Zonder bossen zouden we al snel zonder zuurstof komen te zitten. Daarom vertrouwen we op het FSC certificaat® voor veel van onze producten afkomstig van bomen.

Forest Stewardship Council® (FSC) is een internationale, onafhankelijke non-profitorganisatie die wereldwijd richtlijnen en criteria voor bosbouw opstelt. Die worden vervolgens gebruikt om normen voor wereldwijd bosbeheer te ontwikkelen. FSC® zorgt ervoor dat producten afkomstig zijn van een goed beheerd bos dat ecologische, sociale en economische voordelen biedt.

Boomproducten uit verantwoord bosbeheer


Paperwise - Papier of karton zonder ook maar één boom te vellen!

Elke minuut wordt een gebied met een grootte van 20 voetbalvelden ontbost voor de productie van papier en karton. Maar er is een andere optie: de gewassen die verbouwd worden voor voedsel hebben ook veel oneetbare delen zoals bladeren en stelen. Tot nu toe werden deze bijproducten verbrand of liet men ze gewoon rotten.

Landbouwafval is een uitstekende grondstof voor de productie van karton en papier. PaperWise hergebruikt deze waardevolle grondstoffen: landbouwafval dat anders weggegooid werden en aldus volledig verloren waren.

PaperWise is een nieuwe grondstof van het merk Naturesse®: hoogwaardig karton of papier geproduceerd wordt uit cellulose van restproducten. Het volledige PaperWise gamma werd gemaakt van natuurlijke restproducten van op het veld, zonder ook maar één boom te vellen! Het hoeft niet gezegd dat dit gamma zelfs geen FSC® certificaat nodig heeft om te bewijzen hoe duurzaam het is.

De grootste voordelen van PaperWise disposables op een rij:

  • Gemaakt van landbouwafval van suikerrietproductie

  • 100% composteerbaar (EN 13432 gecertificeerd)

  • Temperatuursbestendigheid:

    • Diepvries -18°C

    • Microgolfoven

    • Niet geschikt voor vloeibare toepassingen


Bamboe - Het snelheidsrecord van de natuur

Soms kan een perfect product worden omgezet naar een nóg perfecter product door het (letterlijk) verder uitkristalliseren van de voordelen. Dit is het geval met polylactic acid (PLA), wat de grondstof is voor CPLA (crystallised polylactic acid).

PLA disposables bestaan volledig uit snelgroeiende grondstoffen. PLA heeft slechts één nadeel: het is niet bestand tegen hoge temperaturen. Een speciale procedure zet PLA om naar CPLA. De grondstof kristalliseert, de kleur wordt melkachtig en het materiaal wordt stijf en warmtebestendig tot 85°C.

CPLA producten van Bio Pack worden gemaakt uit pure PLA, er worden geen gemengde samenstellingen gebruikt. Met andere woorden, het is een volkomen puur natuurlijk product.

Het gebruikte type bamboe is Moso, d.w.z. niet het hoofdvoedsel van panda's, wat betekent dat hun habitat intact wordt gelaten. Het hele gamma is 100 procent biologisch afbreekbaar en klimaatvriendelijk.

Bamboe is een hernieuwbare bron wat inhoudt dat deze maximum binnen het jaar terug in de natuur beschikbaar is. Bamboe heeft geen pesticides, chemische bemesting of artificiële irrigatie nodig om zijn gigantische groei te halen.


Dankzij de CO2-neutraliteit helpt bamboe het milieu te beschermen. Bovendien is het 100% biologisch afbreekbaar en vervolledigt het zo het recycleer proces, waardoor het een schoolvoorbeeld vormt van het duurzaamheidsprincipe.


Mater-Bi folie

Denk gewoon aan al die semi-transparante winkelzakjes of andere zakken en folies die eindigen in de afvalbak. Het zou zeker beter zijn voor de natuur, en voor ons, indien we deze afvalberg zouden kunnen vermijden.

De zakken en films zijn gemaakt van plantaardige olie en zetmeel (Mater-Bi), een natuurlijk product dat na gebruik terugkeert naar de natuur. Alle zakken en films zijn gecertificeerd volgens de Europese norm EN 13432 en kunnen thuis gecomposteerd worden.

Met andere woorden, de zakken hebben een mogelijk tweede nut: ze kunnen hergebruikt worden als huishoudelijke organische afvalzakken. De zak en film oplossingen van Bio Pack hebben ook nog andere indrukwekkende eigenschappen: ze zijn allen ademend, sterk en scheurbestendig.

De zakken zijn beperkt houdbaar, ongeveer 6 maanden à 1 jaar na aankoop.
Meer info over hoe deze zakken best te bewaren kan je hier vinden.

De grootste voordelen van Mater-Bi disposables op een rij:

  • Gemaakt van plantaardige grondstoffen

  • Thuis composteerbaar in de composthoop

  • 100% composteerbaar (EN 13432 gecertificeerd)

  • Te herbruiken als huishoudelijke organische afvalzak


Meer info over standaard materialen

R-PET

R-PET = Gerecycleerde PET
rPET is gerecycleerd PET-materiaal, bijvoorbeeld afkomstig van door de consument gebruikte en ingezamelde (fris)drankflessen. Het gebruik van rPET zorgt voor een sterk verminderde CO2-voetafdruk ("carbon footprint") én reductie van afval dat op de stortplaats belandt. rPET vormt een zeer goed alternatief voor de traditionele plastic verpakkingen. rPET-verpakkingen mogen na gebruik in de PMD-zak en kunnen daarna opnieuw worden verwerkt tot een bruikbaar verpakkingsmateriaal.

PET is een thermoplastische kunststof (wordt zacht bij verhitting) en is volledig recycleerbaar. R-PET is een PET materiaal dat bestaat uit meerdere lagen, A-B-A, waarin A bestaat uit 7,5% nieuw materiaal, B bestaat uit 35% productieafval (= restmateriaal van uitgestanste vorm) en 50% gerecycleerd PET materiaal. Door het gebruik van gecertificeerd R-PET in de middelste laag kan een voedselveilige verpakking gegarandeerd worden en tegelijk ook tot 85% gerecycleerd materiaal worden gebruikt.


PVC

PVC = Polyvinylchloride
PVC is een thermoplastische kunststof (wordt zacht bij verhitting). PVC is een van de meest milieuonvriendelijke soorten plastic en daardoor wordt het nog zo weinig mogelijk toegepast.


HDPE

HDPE = Hoge dichtheid polyethyleen
Polyethyleen is een thermoplastische kunststof (wordt zacht bij verhitting) en omvat 2 vormen: HDPE en LDPE. HDPE wordt geproduceerd onder lage druk. Daardoor blijven de moleculen zoveel mogelijk intact en behoudt het ethyleen zijn hardheid. Met HD heeft men minder grondstof nodig om dezelfde sterkte als LD te bereiken.


LDPE

LDPE = Lage dichtheid polyethyleen
LDPE wordt geproduceerd onder hoge druk, waardoor de ketens sterk vertakt raken en er een zachte kunststof ontstaat. Hierdoor is LDPE flexibel en soepel, maar tevens taai en sterk. LDPE is transparant en glanzend.


PP

PP = Polypropyleen
PP is een thermoplastisch polymeer (wordt zacht bij verhitting) en is een veelvoorkomend plastic. PP is relatief goedkoop, sterk en goed bestand tegen hoge temperaturen.


OPP

OPP = Georiënteerd Polypropyleen
OPP is PP dat werd uitgerekt om de moleculen te oriënteren, waardoor het georiënteerde materiaal sterker wordt. Deze films zijn complexe, doorgaans meerlagige structuren en zijn aldus iets stijver dan PP. PP is geschikt voor kort opwarmen in de microgolfoven.


PS

PS = Polystyreen
PS is een hard, glashelder kunststof materiaal, maar tevens een beetje broos.


OPS

OPS  = Georiënteerd polystyreen
Voor de productie van OPS, wordt een geëxtrudeerde (geperste) folie uitgerekt waardoor het georiënteerde materiaal dus sterker, of in dit geval harder wordt.


EPS

EPS  = Geëxpandeerd PS
EPS wordt gemaakt door kleine pareltjes in een gesloten systeem te verwarmen met stoom waardoor ze expanderen, zachter worden (smelten) en aan elkaar gaan kleven. Hoewel EPS dus uit de kunststof PS bestaat, is dit slechts 2% en betreft het enkel het omhulsel van een EPS parel. Voor de rest bestaat EPS voor 98% uit gas. Hierdoor ontstaat de bekendste eigenschap van EPS, namelijk dat het zeer licht, maar stevig is.


ALU

ALU  = Aluminium
Aluminium is oneindig recycleerbaar zonder kwaliteitsverlies. Bij recyclage benut men slechts 5% van de energie in verhouding tot het initieel proces. Daarom is aluminium het recyclage materiaal bij uitstek.
Aluminium verpakkingen hebben uitstekende isolatie eigenschappen en zijn hermetisch afsluitbaar. Vanaf een dikte van slechts 6 micron bekomt men in aluminium een perfecte afscherming tegen vocht, geur, smaak, damp en bacteriën, uitermate belangrijke eigenschappen bij het verpakken van voedingsmiddelen. In ons gamma vind je vooral (microgolf)ovenbestendige bakjes en schalen in aluminium, maar ook aluminiumfolie.